Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium Dante Alighieri

26 februari @ 16:00 - 18:00

Symposium Dante Alighieri

In 2021 is het 700 jaar geleden dat de Italiaanse dichter en schrijver Dante Alighieri is overleden en daarom wordt er dit jaar veel georganiseerd ter ere van zijn nalatenschap. Dante’s werken zijn enorm belangrijk geweest voor de Italiaanse taal, maar ook heeft hij invloed gehad op vele andere vakgebieden. Daarom bundelt Le Tre Corone (Italiaanse Taal en Cultuur) de krachten met Sophia Aeterna (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) en MSVL Floris V (Middeleeuwen en Vroegmoderne Tijd) om zijn nalatenschap te bespreken in een groots symposium.

Ons symposium vindt plaats op vrijdag 26 februari, van 16.00 uur tot 18.00 uur. Hieronder vinden jullie het programma.

700 jaar dood maar springlevend: Dante Alighieri | Dr. Elio Baldi
Dr. Baldi is sinds 2016 docent Italiaanse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en werd in 2019 zelfs uitgeroepen tot UvA Docent van het Jaar. Dit semester geeft hij het tweedejaars college Dante, poeta del mondo medievale (dichter van de middeleeuwse wereld) aan de Universiteit Leiden. In zijn lezing gaat dr. Baldi in op verschillende aspecten uit de Goddelijke Komedie die hedendaags nog steeds als actueel beschouwd kunnen worden.

Latijn of geen Latijn: Dante en de humanisten | Drs. Stephen van Beek
Stephen van Beek doceert op dit moment vakken Latijn aan de opleiding Griekse en Latijnse cultuur hier in Leiden. Zijn interesse beslaat onder andere neo-latijn en de Augusteïsche poëzie en haar receptie. In zijn lezing ‘Latijn of geen Latijn? Dante en de humanisten’ gaat hij in op de receptie van Dante in de renaissance door de (proto-)humanisten.

Dante in de popcultuur en het Dantejaar | Emiliano Biagio Manzillo
Emiliano Biagio Manzillo is voorzitter van de Antwerpse afdeling van La Società Dante Alighieri, een internationale vereniging die de studie van en de liefde voor Italië en het Italiaans wil stimuleren. Hij zal spreken over de verschillende activiteiten die dit jaar worden georganiseerd ter ere van 700 jaar Dante.

Het symposium zal plaatsvinden via Zoom. Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven voor het symposium. Op de dag van het symposium zal je dan van ons de link naar de meeting ontvangen. Hopelijk tot dan!

 

 

Gegevens

Datum:
26 februari
Tijd:
16:00 - 18:00